Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii

WSTiE > Oferta studiów > I stopnia > Turystyka i rekreacja > Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii

Rozpoczęcie rekrutacji1 maja 2023
Czas trwania6 semestrów
Tryb kształceniaStacjonarne, niestacjonarne, niestacjonarne online/hybrydowo

Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii - studia licencjackie

Rosnący trend, wskazujący na coraz większe zainteresowanie ludzi podróżami, sprawia, że branża turystyczna także musi dynamicznie się zmieniać.  Wymaga to nie tylko przygotowania bazy hotelowej i zaplecza gastronomicznego, ale także umiejętnego zarządzania obydwoma tymi gałęziami. Jakie więc studia należy wybrać, by uzyskać przewagę konkurencyjną?

Analitycy rynku podkreślają, że same studia hotelarstwo lub studia gastronomiczne nie wystarczą. Potrzebny jest program, pozwalający wykształcić kadrę managerską, posiadającą kompleksowy wachlarz kompetencji.

Jeśli kiedykolwiek miałeś dylemat: studia hotelarstwo czy studia gastronomiczne – już nie musisz wybierać. Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią to holistyczne studia, stworzone przez najlepszych praktyków branży. Łączą kompleksową wiedzę i praktyczne umiejętności, których potrzebuje każdy, nowoczesny manager turystyki. W trakcie zajęć będziesz uczył się od przedstawicieli kadry zarządzającej hotelami klasy międzynarodowej, a zdobyte umiejętności przetestujesz podczas praktyk w zagranicznych resortach.

Program

Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii - program

Studia rozpoczniesz od zbudowania kluczowych, teoretycznych fundamentów wiedzy z zakresu hotelarstwa i gastronomii. Poza wykładami czekają praktyczne konwersatoria, warsztaty, ćwiczenia terenowe, a także możliwość sprawdzenia własnych umiejętności w trakcie zagranicznych staży. Najlepsi studenci trafią także pod skrzydła mentorów – top-managerów branży hotelarskiej i gastronomicznej. Dzięki ich wsparciu i doradztwu rozwiniesz swoje zdolności pod kątem indywidualnie wybranej ścieżki kariery. Po obronie dyplomu  można płynnie kontynuować studia na poziomie magisterskim, podyplomowym, a także w ramach prestiżowego programu MBA in Tourism.

Czego nauczysz się w trakcie studiów Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią?

W trakcie zajęć poznasz tajniki kompleksowego zarządzania hotelem. Ucząc się od ekspertów-praktyków, opanujesz analizy rynku hotelarskiego i gastronomicznego, a także nauczysz się unikać ryzykownych błędów. W ramach bloku „studia hotelarstwo” poznasz aspekty zarządzania jakością w obiektach noclegowych, zdobędziesz umiejętności obsługi klienta, a także nauczysz się wykorzystywać najnowsze rozwiązania w zarządzaniu firmą np. e-commerce czy zarządzanie ceną. W ramach bloku „studia gastronomiczne” dowiesz się, jak oceniać nowe projekty i wdrażać je w hotelu i restauracji, jak tworzyć nowe oferty i jak zarządzać kadrą każdego szczebla. Co istotne, zagadnienia nie będą omawiane w oderwaniu od siebie, ale w szerszym, przyczynowo skutkowym kontekście. Dzięki studiom w WSTiE uzyskasz więc wszechstronną wiedzę na temat gospodarki turystycznej i tego, jak skutecznie zarządzać w jej ramach hotelami i gastronomią.

Dodatkowe korzyści dla studentów specjalności Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią

Program opracowany przez WSTiE to jedyna na rynku oferta tak kompleksowo łącząca wiedzę, zarezerwowaną dotąd bądź dla kierunku „studia hotelarstwo”, bądź „studia gastronomiczne”. W ramach jednego kierunku uzyskasz więc umiejętności, które wcześniej wymagały ukończenia dwóch fakultetów. Uczyć będziesz się od top-managerów w branży turystycznej, dzięki którym nawiążesz zawodowe kontakty i wejdziesz do świata hotelarstwa. Swoje umiejętności będziesz także w stanie przetestować podczas praktyk i staży w światowych resortach, należących do sieci partnerskiej WSTiE.

Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią - perspektywy zawodowe

Po ukończeniu studiów będziesz przygotowany do pełnienia ról na każdym szczeblu organizacyjnym sektorów: hotelarstwo oraz gastronomia.
Dyplom pozwoli Ci podjąć pracę jako:

  • manager hotelu,
  • manager gastronomii,
  • pracownik międzynarodowych marek hotelowych,
  • analityk rynku HoReCa.

Doskonale sprawdzisz się w roli:

  • specjalisty ds. gastronomii,
  • specjalisty ds. sprzedaży i marketingu restauracji,
  • a także z powodzeniem założysz i poprowadzisz własny biznes hotelowy bądź gastronomiczny.

Opłaty

Ile kosztują studia na specjalności Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii?

Elastyczne płatności – zdecyduj w ilu ratach będziesz opłacać czesne (1, 2 czy 10). Pozwoli Ci to efektywniej zarządzać swoim budżetem.

Cennik studia I stopnia stacjonarne

 I rokII rokIII rok
Płatność za rok4 000 zł4 400 zł4 400 zł
Płatność za rok w 2 ratach2 x 2 000 zł2 x 2 200 zł2 x 2 200 zł
Płatność za rok w 10 ratach10 x 430 zł10 x 470 zł10 x 470 zł
Opłata rekrutacyjna85 zł
Wpisowe300 zł

Cennik studia I stopnia niestacjonarne

 I rokII rokIII rok
Płatność za rok3 800 zł4 000 zł4 200 zł
Płatność za rok w 2 ratach2 x 1 900 zł2 x 2 000 zł2 x 2 100 zł
Płatność za rok w 10 ratach10 x 410 zł10 x 430 zł10 x 450 zł
Opłata rekrutacyjna85 zł
Wpisowe300 zł

Dane do przelewu:

Nazwa odbiorcy: Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii, ul. Zamkowa 1, 34-200 Sucha Beskidzka 
Nazwa banku: PKO BP S.A o. w Katowicach
KOD BIC (SWIFT): BPKOPLPW
Numer konta bankowego: PL94102023130000360204318770
Uprzejmie prosimy o wprowadzenie w tytule przelewu imienia i nazwiska z adnotacją opłata za wpisowe/ opłata rekrutacyjna / czesne

Inne specjalności na kierunku Turystyka i rekreacja

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami, opowiemy Ci o studiach na WSTiE

+48 (33) 87 42 080
rekrutacja@wste.edu.pl

Znajdziesz nas na: